Bron: Dagblad van het Noorden, 23 juli 2021
MARUM Het Texaco tankstation van de gebroeders Van Kammen in Marum moet de lpg-verkoop mogelijk staken door nieuwe regelgeving. Lokale partij VZ Westerkwartier springt voor de broers in de bres.
Frits Poelman
Volgens mede-eigenaar Alex van Kammen van het tankstation en de autowasstraat aan de Noorderweg is de kans groot dat de voorraad lpg deze week opraakt. Of de voorraad nog wordt aangevuld, is ongewis.
De transporteur wil geen nieuwe voorraad autogas (liquefied petroleum gas ) meer brengen omdat hem dan een torenhoge dwangsom boven het hoofd hangt. Die heeft de Omgevingsdienst Groningen na een controle in het vooruitzicht gesteld.
Bij inspectie bleek dat de tankwagen meer dan 5 meter van het vulpunt af staat. ,,Een meter of 10. Dat gaat dat al twintig jaar zo en de vul-slang is nog veel langer, maar de afstand mag maar 5 meter zijn’’, aldus Van Kammen. Volgens hem moet de voorraadtank ook nog een meter worden verplaatst.
Beide ‘gebreken’ zijn niet een-twee-drie op te lossen, en daar wringt bij de Van Kammens de schoen. ,,De controle was in juni en we moeten de situatie voor 1 augustus aanpassen. Dat is zo snel niet geregeld en er zijn maar een paar bedrijven die zulke werkzaamheden uitvoeren. Die hebben het druk en staan niet op ons te wachten. Het kost gewoon meer tijd.’’
Vanwege de dwangsom voor de transporteur komt het er volgens de pompstationhouder op neer dat Marumers die nog op lpg rijden binnenkort waarschijnlijk bij hem voor een dichte deur staan. ,,Aan het einde van de week komt het einde van de voorraad in zicht.’’ Heel veel klanten dupeert hij er overigens niet mee. ,,De belangstelling voor lpg is vreemd genoeg flink afgevlakt. Twintig jaar geleden waren er nog wel vijf keer zo veel.’’
Gemeenteraadslid Ytsen van der Velde van VZ Westerkwartier begrijpt met Van Kammen dat regels soms worden aangescherpt. Hij vindt dat dat ondernemers wel een reële overgangsmogelijkheid moeten krijgen om de aanpassingen te realiseren. ,,Zeker als het zo lang wel mocht en verschillende partijen nodig zijn voor een oplossing. Ik ga B en W vragen of de gemeente of de Omgevingsdienst de deadline wil verschuiven. Intussen kan het lossen misschien wel tijdelijk doorgaan als er een toezichthouder bij is.’’
De Omgevingsdienst Groningen verzorgt voor alle Groninger gemeenten en de provincie de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving op het gebied van milieu, bouwen en wonen. Groningen ontwikkelde met Rijnmond en Zuid-Oost Brabant een projectmatige aanpak voor toezicht en handhaving bij tankstations. De Omgevingsdienst Groningen begon in 2013 met een eerste controleronde op die manier.
Plaatsvervangend directeur Anton Klijn wil niet op individuele kwesties reageren. Volgens hem maken andere omgevingsdiensten dankbaar gebruik van de kennis over tankstations in Groningen, maar betekent dat niet dat de dienst tankstations extra controleert.
,,We trekken als gezamenlijke omgevingsdiensten bij toerbeurt onderwerpen naar ons toe en wisselen de ervaringen en kennis op die gebieden uit. We controleren alle sectoren – van de bouw tot chemie, landbouw en bijvoorbeeld asbestsaneringsbedrijven – volgens een vast stramien. Een vast aantal keren in dezelfde periode. En dan gaan we per sector bij alle bedrijven langs.’’